ЗА ВТОРИ ПЪТ КУРБАН ЗА ПРАЗНИКА НА СЕЛОТО - СПАСОВ ДЕН - 4 Юни 2014 - Буховци
Главна » 2014 » Юни » 4 » ЗА ВТОРИ ПЪТ КУРБАН ЗА ПРАЗНИКА НА СЕЛОТО - СПАСОВ ДЕН
13:46
ЗА ВТОРИ ПЪТ КУРБАН ЗА ПРАЗНИКА НА СЕЛОТО - СПАСОВ ДЕН

  Втора  поредна година в Буховци се организира и проведе  празника на селото - Спасов ден или Възнесение господне. На този  ден  не се работи никаква работа на полето и е последния черен четвъртък от Великден насам. Старите хора казват, че 40 дни след Великден в четвъртъците небива да се копае в градините и на  полето, за да не бие град. След Спасов ден които е послендия от тези четвъртъци това  поверие вече не е актуално. Всеки  може да си копа колкото и когато си поиска, но май чак такива мераклии не се намират у наше село.

Затова пък за  празници сме първи на мегдана. Тази година времето поизплаши част от хората, но въпреки всичко приготвените пещини гозби се раздадаха и изядаха педполагам. Докато изчаквахме да се охлади врялата яхния тропнахме и хорце на мегдана, пък нека ни е зле. Както е казал народа : - Който ни мисли, акъл няма.

Яли , пили и се веселили на Спасов ден, но благодарение пак на дежурните доброволци - Петранка Коцева, Красимир Маринов, Диян Косев,Петър Петров, Добринка Йолова, Кремена Томова, Атанаска Петрова, Йошка Стамова, Галя Димитрова, Стефка Василева, Веска Василева, Светла Янкова, Тодорка Йорданова , Марийка Христова и Николай Бонева. Благодаря им с цялото си сърце и им желая много здраве и сполука.

Празника  премина по план , сутринта метнахме яхнията в пеща на кмета, после всички отидохме на църква, напълнихме си по едно шишенце светена буховска вода и хайде на мегдана. Такава вкусна яхния едва ли скоро някой е ял, но догодина живот и здраве ще ядем пак на курбана на селото в Буховци.

Преглеждания: 192 | Добавено от: boneva | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *: